Een optimistische visie: de aarde zal het redden

In 2070 zal het leven op aarde anders zijn, warmer. Maar de CO2-uitstoot is dan lager en we zullen de natuur omarmen.
Bron: National Geographic

National Geographic staat 22 april de hele dag in het teken van Earth Day met een speciale marathon, met als absoluut hoogtepunt de gloednieuwe documentaire ‘Jane Goodall: The Hope’. Bekijk hier de hele programmering.

Lees meer over een optimistische visie op de aarde in 2070 in de speciale Earth Day editie van National Geographic Magazine.

 

Door Emma Marris

Het is februari 1970, twee maanden vóór de eerste Dag van de Aarde. Mijn moeder is negentien en heeft lang bruin haar, met een scheiding in het midden. Ze naait de zaaddoos van een eucalyptus op een jurk van bleekgroene gordijnstof en lacht met haar vriendinnen.

De studenten van het San Jose State College in Californië organiseren een ‘Survival Faire’, waarbij ze een gloednieuwe, gele Ford Maverick begraven. De Maverick en alle verbrandingsmotoren zullen weldra dood worden verklaard, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de uitlaatgassen die de stad San Jose en andere steden in de wereld in smog hullen. Het voertuig, zo bericht Paul Avery van The San Francisco Chronicle, ‘werd door het centrum van San Jose geduwd, in een optocht onder aanvoering van drie dominees, de schoolband en een groep bevallige studentes in mantelachtige groene gewaden.’

Te gek, man

Voorafgaand aan de eerste Dag van de Aarde kochten studenten van het San Jose State College in februari 1970 een nieuwe Ford Maverick, duwden de auto over de campus en begroeven hem in een diepe kuil. Het protest tegen de smog was onderdeel van een ‘Survival Faire’, die één week duurde en zou leiden tot de instelling van een van de eerste vakgroepen milieukunde aan een Amerikaanse universiteit.

Mijn moeder herinnert zich die gewaden nog goed, vijftig jaar later. De studenten maakten zich zorgen over vervuild water en luchtverontreiniging, maar mijn moeder was optimistisch. ‘Ik ging ervan uit dat mensen er iets aan zouden doen als dat nodig was,’ zei ze. Tot op zekere hoogte gebeurde dat ook: dankzij milieuwetgeving zijn auto’s in de VS nu 99 procent schoner dan toen.  Lees verder op de site van National Geographic >

 

FOTO: STAN CREIGHTON, SAN FRANCISCO CHRONICLE/POLARIS