Oprichter Beweging van Barmhartigheid overleden

Wim Verschuren, een van de oprichters van de Beweging van Barmhartigheid, is op Tweede Kerstdag op 87-jarige leeftijd overleden. Meer dan 25 jaar was hij een belangrijke inspiratiebron voor de beweging, die inmiddels enkele duizenden leden telt.

Wim Verschuren was frater. Hij was van de Fraters van Tilburg zoals de congregatie kortweg vaak wordt genoemd. Maar de naam is voluit ‘Congregatie van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid’. Dat voor velen misschien wat stoffige woord ‘barmhartigheid’ werd voor de fraters een inspirerende opdracht toen zij in de jaren negentig aan de slag gingen met een revitalisering van hun spiritualiteit. Ze traden er actief mee naar buiten met advertenties, boeken, films en zelfs een tv-serie. En de fraters werden gehoord. Of zoals Wim Verschuren graag zei: ontdaan van het stof blijkt barmhartigheid een niet te missen appèl te zijn. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van de beweging die nu al meer dan 25 jaar actief is: de Beweging van Barmhartigheid.

En al die tijd was Wim Verschuren voor de beweging een leidsman en inspirator.

Johan Willemse, voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid: “Het overlijden van Wim Verschuren is een groot verlies voor ons. We nemen afscheid van een van de initiatiefnemers en dragers van de beweging. Ondanks dat hij de laatste jaren wat minder op de voorgrond trad, is hij altijd een inspiratiebron voor ons geweest. Hij dacht actief mee met op te zetten activiteiten en schreef betekenisvolle teksten. Het was prettig hem te ontmoeten en te spreken. Hij was altijd vriendelijk, geïnteresseerd in ‘de ander’. Hij leefde de barmhartigheid voor. We gaan hem missen. Maar we zullen zijn gedachtengoed en boodschap verder uitdragen.”

Wim Verschuren is aan corona overleden. De uitvaart (zaterdag) zal vanwege de corona-maatregelen alleen door een kleine groep genodigden kunnen worden bijgewoond.

 

Op de website van de Beweging van Barmhartigheid staat een interview met Wim Verschuren over barmhartigheid (‘Een parel van stof ontdaan’)

 

 

 

Vught, 27 december 2020