Compassieprijs 2017: wie zorgt er voor de zorgverlener?

 
compassieprijs2017logo

Compassie in de zorg, dat is toch een vanzelfsprekendheid?

We hebben ze allemaal af en toe nodig: zorgverleners. En hoe blij ben je dan als je een kundige en empathische man of vrouw tegenover je treft op wie je kunt vertrouwen als je zorgen hebt over je gezondheid? Zorgverleners zijn van nature gericht op het zorgen voor anderen, vanuit een wens om van betekenis te zijn en anderen te helpen.

Om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Vitaliteit, bevlogenheid, zelfcompassie en zelfzorg zijn thema’s die nog maar sinds kort de volle aandacht hebben in de zorg. Maar ze zijn al jarenlang van groot belang om duurzame inzetbaarheid van goed opgeleide zorgverleners te garanderen.

Druk op zorgprofessionals

Zorgverleners piepen niet snel, maar de afgelopen jaren horen we hoe ze toenemend onder druk komen te staan, met alle gevolgen voor hen en hun patiënten. Huisartsen, medisch specialisten, wijkverpleegkundigen, zorgverleners uit de GGZ, Jeugdhulpverlening en paramedici vertellen dat ze té vaak niet de zorg kunnen leveren die ze eigenlijk willen leveren. Stress, burn-out, of zelfs geheel stoppen met de beroepsuitoefening liggen dan op de loer.

In de media is veel aandacht voor alles wat er mis gaat. Regelmatig wordt instellingen of individuele zorgverleners de maat genomen. Wantrouwen, incidentenpolitiek, controle-, regel- en administratiedruk regeren. Op veel plekken wordt de werkdruk te hoog door te weinig gekwalificeerd personeel of door de inzet van flexibel en mogelijk minder goed ingewerkte medewerkers. Daarnaast spelen de zorgkosten en dan vooral vermindering daarvan een hoofdrol in politiek, beleid en management en bij zorgverzekeraars. Het herstel van vertrouwen in en autonomie van de professional is belangrijk en nodig.Zorgen voor de zorgverlener moet ons allen aan het hart gaan!

De Compassieprijs 2017

Om deze thematiek nog beter over het voetlicht te brengen, hebben Compassion for Care, Arts en Auto vanuit de Vereniging VvAA, het CarrièreCentrum Zorg en de Stichting Handvest voor Compassie Nederland samenwerking gezocht. Laatstgenoemde organisatie reikt sinds 2011 jaarlijks met steeds wisselende partners de Compassieprijs uit aan hen die ‘harten verwarmen, mensen verbinden en welzijn bevorderen’. Zij doet dit op verschillende locaties en met elk jaar weer een ander thema.

Nomineer initiatieven en projecten

Dit jaar willen bovengenoemde organisaties met de Compassieprijs 2017 initiatieven in het spotlicht zetten die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid, behoud en bevordering van bevlogenheid en compassie, zelfcompassie en zelfzorg specifiek voor zorgprofessionals. Wij zijn op zoek naar mensen en (zorg)organisaties die zich op dit terrein binnen de Nederlandse gezondheidszorg verdienstelijk maken met bijvoorbeeld concrete projecten of onderzoeken. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om initiatieven uit de beroepsgroep zelf.

Wilt u een project nomineren voor de Compassieprijs 2017? Maak dan gebruik van het daarvoor bestemde digitale formulier. U kunt uw nominatie insturen tot en met 28 oktober 2017.

Uitreiking Compassieprijs 2017

De jury zal drie initiatieven selecteren waarvan de initiatiefnemers de gelegenheid krijgen om deze toe te lichten op zaterdag 25 november tijdens het VvAA ledenevent Arts en Auto Live op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd. Tijdens dit event worden er enkele duizenden zorgverleners en hun familieleden verwacht.
Dan zal ook de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.
De winnaar van de Compassieprijs 2017 ontvangt een oorkonde, een compassielicht en een bedrag van € 1.000.

Jury Compassieprijs 2017

Willem VeermanWillem Veerman, huisarts Medisch Centrum Nijverdal, vice-voorzitter Vereniging VvAA
Margreet van der Cingel – associate lector Diversiteit en gepromoveerd onderzoeker Gezondheidswetenschappen, Hogeschool Windesheim te Zwolle, auteur van ‘Compassie, kernwaarde voor persoonsgerichte zorg en evidence based handelen’
Frank van der Heijden – psychiater en opleider psychiatrie Vincent Van Gogh Instituut te Venray, met Jelle Prins co-onderzoeker Burn-out bij AIOS en Compass – compassie in de zorg
Anne Spanjaart – AIOS Interne Geneeskunde VUmc/Spaarne Gasthuis, mede-oprichter en teamlid Compassion for Care
Marlies VerhoeffANIOS klinische geriatrie, MC Slotervaart te Amsterdam, teamlid Compassion for Care

Informatie en nieuws

Handvest voor Compassie
Website: https://www.handvestvoorcompassie.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/handvestvoorcompassie/
Twitter: https://twitter.com/hvcnl

Compassion for Care
Website: http://www.compassionforcare.com
Facebook:
https://www.facebook.com/compassion4care/
LinkedIn:
https://www.linkedin.com/groups/3730900
Twitter:
https://twitter.com/compassion4care

Arts en Auto
Website:
https://www.artsenauto.nl/

CarrièreCentrum Zorg
Website: http://www.cczorg.nl

Informatie voor de pers

 

Astrid Gravenbeek, Handvest voor Compassie: M email@astridgravenbeek.nl / T 06 20655110
Harriët Messing, Compassion for Care: M harriet.messing@gmail.com / T 06-20154506

compassieprijs2017logos