Inspirerende netwerkbijeenkomst voor compassionates in Leiden
Joris 22, broedplaats voor kunst en communicatie. Hier kwamen zaterdag 9 april 2016 mensen die de compassiebeweging een warm hart toedragen, uit het hele land bij elkaar voor de tweede landelijke netwerkbijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Handvest voor CompassieNL. In Leiden, de eerste stad waarvan het gemeentebestuur het Handvest voor Compassie tot leidraad maakte voor haar gemeentelijk beleid.
Onder de aanwezigen was ook Peter Peene, van Wakker voor Vrede uit West-Vlaanderen, die naar Nederland was gekomen om zich te laten inspireren door wat hier gaande is rond het Handvest voor Compassie.
De netwerkbijeenkomst bood gelegenheid om in contact met elkaar te komen, ervaringen uit te wisselen of aan te sluiten bij uiteenlopende activiteiten in het land. Maar ook werden er enthousiasmerende verhalen verteld.
Ds. Ad Alblas uit Leiden vertelde hoe de Leidse Compassiegroep al in 2009 startte met allerlei verbindende initiatieven. Eén van de belangrijkste momenten was een telefoontje van de burgemeester die de groep vroeg om zich te ontfermen over een ex-gedetineerde die in de gemeente gehuisvest moest worden. Vanuit de Compassiegroep boden zich diverse mensen aan als ‘maatje’.
Samen met kunstenaar Wim Kuin (Stichting Leidse Stijl) zet men zich op dit moment actief in voor vluchtelingen.
Monica Neomagus vertelde over het geweldige nieuws dat ook Rotterdam het Handvast voor Compassie gaat betrekken bij het gemeentelijk beleid. Tijdens de Rotterdamse Operadagen zal op 20 mei het Handvest worden getekend en zal tevens de compassieprijs, dit jaar verbonden aan het thema ‘Een Humane Economie’, worden uitgereikt. Volg voor meer informatie de komende maand de website van de gemeente Rotterdam www.rotterdam.nl.
Aanstekelijk vertelde Mustafa Kus, Compassieprijswinnaar 2015, over zijn prachtige project ‘Omalief’, waarin met name Turkse jongeren worden gemotiveerd om van origine Nederlandse eenzame bejaarden te gaan bezoeken. Zo kan verbinding gemaakt worden tussen mensen en een bijdrage geleverd aan de vermindering van de eenzaamheid van ouderen. Zie ook: www.stichtingomalief.nl.
Yara Vrolijks, mede-initiatiefnemer van de Mind Conference die vorig jaar november ruim tweehonderd voornamelijk jongeren trok, vertelde samen met Floris Jan Koen over het Compassionate Mind Network. Dit netwerk organiseert maandelijks op verschillende inspirerende plekken bijeenkomsten waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan over compassie en de praktische uitwerking daarvan. Het gaat in dit netwerk om de directe en spontane ontmoeting.
En muziek was er ook. Student muziektherapie Wouter Mol (cello) speelde samen met de Syrische vluchteling Simon Nakze (djembé) een improvisatie, ontstaan vanuit luisteren naar elkaar en reageren op elkaars muzikale ideeën. Dat is ook wat Wouter wil bereiken: door muziek mensen met elkaar verbinden.
Een spontane bijdrage gaf kunstacademiestudent Roos Tulen, die kwam vertellen over haar kunstproject gericht op leerlingen in het funderend onderwijs. Een boeiend verhaal over gesprekken met leerlingen over sociale waarden en welke gevoelens verstoringen van die sociale waarden bij hen oproepen; en over het verwerken van die gesprekken in kunst.
En na al deze prachtige verhalen was het tijd voor een gezamenlijke maaltijd. Samen eten verbroedert en geeft gelegenheid om persoonlijke verhalen uit te wisselen. Een maaltijd is in dit opzicht een mooie metafoor voor compassie.
Extra bijzonder werd het doordat Syrische vluchtelingen speciaal voor de aanwezigen van de netwerkbijeenkomst hadden gekookt.
De Stichting Handvest voor CompassieNL heeft op 12 november van dit jaar een tweede netwerkbijeenkomst gepland in Apeldoorn, waar de gemeente het Handvest voor Compassie eerder ook tekende. Wie op de hoogte wil blijven, kan aangeven de nieuwsbrief te willen ontvangen.
Tekst: Ton Liefaard, Foto’s: Tariq Khan